Oś jelito-tarczyca

Pierwszy wpis z cyklu mikrobiota a choroby tarczycy będzie związany z osią jelito-tarczyca. Możecie przeczytać o tym, jak mikrobiota jelitowa wpływa na prawidłowe funkcje tarczycy i skąd się wzięła koncepcja osi jelito-tarczyca.

Koncepcja osi jelito-tarczyca

Prawidłowy mikrobiom naszych  jelit  korzystnie wpływa nie tylko na działanie układu odpornościowego, ale także na czynność tarczycy. Analiza danych epidemiologicznych wykazała, że choroby tarczycy i jelit przeważnie współistnieją ze sobą, co było podstawą do stworzenia koncepcji osi jelito-tarczyca. Zapalenie tarczycy Hashimoto i choroba Gravesa-Basedowa są najczęstszymi autoimmunologicznymi chorobami tarczycy i często współwystępują z celiakią  i nieceliakalią nadwrażliwością na gluten.

Zauważono, że zwiększenie przepuszczalności jelit umożliwia łatwiejsze przenikanie antygenów i aktywację układu odpornościowego, widoczną w tkankach pozajelitowych, w tym również w tarczycy. Z drugiej strony nieprawidłowości w wydzielaniu hormonów tarczycy znacząco wpływają na ogólnoustrojowe przemiany metaboliczne. Niedoczynność tarczycy znacznie zmniejsza motorykę żołądka i przełyku, co może skutkować pojawieniem się niestrawności, dlatego u pacjentów z przewlekłymi objawami żołądkowo-jelitowymi często zaleca się ocenę czynności tarczycy. Przewlekłe zmniejszenie motoryki może doprowadzić do bakteryjnego przerostu jelita cienkiego (SIBO), co pogłębia dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Mikrobiom a fizjologia tarczycy

Dysbiozę stwierdza się nie tylko w przypadku najczęstszych chorób tarczycy, ale także w raku tarczycy, w którym można zaobserwować zwiększoną liczbę patogennych szczepów bakteryjnych. Dokładniej o dysbiozie w chorobach tarczycy będziecie mogli przeczytać w kolejnych wpisach.

Warto podkreślić również, że skład mikrobiomu wpływa na wchłanianie mikroelementów, niezbędnych dla zapewnienia prawidłowego metabolizmu hormonów tarczycy. Jod, żelazo i miedź są kluczowe dla syntezy hormonów tarczycy, a selen i cynk zapewniają odpowiednią konwersję tyroksyny (T4) do trójjodotyroniny (T3). Niedobory wyżej wymienionych mikroskładników są często obserwowane u osób z chorobami tarczycy.  

Źródło:

1.Źródło: Knezevic J, Starchl C, Tmava Berisha A, Amrein K. Thyroid-Gut-Axis: How Does the Microbiota Influence Thyroid Function?. Nutrients. 2020;12(6):1769. Published 2020 Jun 12. doi:10.3390/nu12061769

2.Patil AD. Link between hypothyroidism and small intestinal bacterial overgrowth. Indian J Endocrinol Metab. 2014;18(3):307-309. doi:10.4103/2230-8210.131155

Przeczytaj więcej:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *