Ile wapnia powinno być w diecie dziecka?
Wapń jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów, bierze udział w przewodnictwie nerwowym, krzepnięciu krwi, skurczu i rozkurczu mięśni oraz regulacji hormonalnej. Zastanawialiście się kiedyś, czy wasze dziecko dostarcza odpowiednią ilość wapnia? Dzisiaj kilka słów o zapotrzebowaniu na wapń w różnych grupach wiekowych dzieci.
Funkcje fizjologiczne i metabolizm wapnia
Wapń jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów, bierze udział w przewodnictwie nerwowym, krzepnięciu krwi, skurczu i rozkurczu mięśni oraz regulacji hormonalnej. Rezerwuar dla wapnia ustrojowego stanowią kości, więc jeśli spożywamy (lub wchłaniamy) zbyt małą ilość wapnia, to do wyrównania jego stężenia w organizmie wapń będzie pobierany z tkanki kostnej. W przypadku rozwijającego się organizmu, w którym procesy budowy kośćca nie zostały zakończone, stanowi to dodatkowe zagrożenie nie tylko przed nadmierną demineralizacją, ale również dla prawidłowego ukształtowania całego szkieletu oraz zębów.
Źródła wapnia
Najważniejszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia jest mleko oraz nabiał. Większą ilość tego pierwiastka możemy znaleźć również w rybach, ale głównie w tych, które spożywamy wraz z ościami. Wapń z produktów roślinnych jest niestety bardzo słabo przyswajalny, co wiąże się z obecnością związków roślinnych obniżających jego wchłanianie (głównie kwasu szczawiowego i kwasu fitynowego).
Na zmniejszone wchłanianie wapnia w diecie wpływa również niedobór witaminy D (o dawkowaniu witaminy D u dzieci przeczytacie tutaj: http://metabolika.pl/jakie-dawki-witaminy-d-dla-dzieci/ ), nierozpuszczalne frakcje błonnika i duża zawartość fosforu w diecie.
Pamiętajmy o tym, że spożycie wapnia w Polsce kształtuje się na poziomie około 60% zalecanej dawki, nie biorąc pod uwagę zaburzeń wchłaniania związanych np. ze zbyt małą ilością witaminy D.
Zawartość wapnia na 100 g produktów: mleko w proszku – 950 mg, parmezan – 1100 mg, szprotki – 900 mg, ser żółty – 800 mg, sardynki – 450 mg, mleko chude – 120 mg, twaróg chudy – 100 mg, migdały – 250 mg, jarmuż 150 mg, brokuły -100 mg, chleb razowy – 65 mg.
Ile wapnia powinny dostarczać dzieci?
- 1–3 lata – 500 -700 mg/dobę
- 4–9 lat – 800 – 1000 mg/dobę
- Chłopcy w wieku 10-18 lat– 1100 – 1300 mg/dobę
- Dziewczynki w wieku 10-18 lat – 1100 – 1300 mg/dobę
Źródło: Mirosława Jarosza, Ewy Rychlik, Katarzyny Stoś, Jadwigi Charzewskiej. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Państwowy Zakład Higieny, 2020.