Akkermansia a cukrzyca typu 2

Kolejny wpis związany z badaniami nad Akkermansią. Tym razem o cukrzycy typu 2, dysbiozie i metforminie.

Ile Akkermansii muciniphili mają osoby z cukrzycą typu 2?

Cukrzyca typu 2 jest powszechną chorobą metaboliczną, związaną zarówno z predyspozycjami genetycznymi, jak również z rozwojem otyłości. Ostatnie badania pokazują, że osoby z cukrzycą cierpią również na rozwój dysbiozy. Nie wiadomo, czy dysbioza ma wpływ na rozwój cukrzycy czy jest może skutkiem zaburzeń homeostazy cukru. Badania kliniczne pokazują, że przywrócenie równowagi w mikrobiocie jelitowej poprawia wrażliwość na insulinę i gospodarkę węglowodanową.

Osoby z cukrzycą typu 2 mają zazwyczaj zmniejszoną liczebność bakterii Akkermansia muciniphila. Badania przedkliniczne pokazują, że suplementacja A. muciniphilą obniża poziom glukozy we krwi na czczo u myszy karmionych dietą typu „western-style”. Co więcej, seria kolejnych badań na zwierzętach wykazała, żesuplementacja A. muciniphila może regulować metabolizm lipoprotein gospodarza, poprawić wrażliwość na insulinę i łagodzić zapalenie wątroby u myszy.

Akkermansia muciniphila a metformina

Niedawne badanie kliniczne nowego probiotykuWBF-011, który zawierabakterię A. muciniphila, dodatkowe cztery szczepy bakteryjne oraz inulinę, pokazały, że WBF-011 poprawia poposiłkowy poziom glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą.Jest to pierwsze randomizowane badanie kliniczno-kontrolne pokazujące wpływ A. muciniphili na poprawęmetabolizmu węglowodanów u osób z cukrzycą typu 2. Poza tym ilość Akkermansii muciniphili na początku badania wpłynęła również na metaboliczne skutki ograniczenia kalorii: osobniki z wyższą ilością bakterii A. muciniphila wykazały lepsząodpowiedź na ograniczenie kalorii niż te zniskim wyjściowym poziomem A. muciniphila.

Co ważne, Akkermansia muciniphila jest zaangażowana również, w antycukrzycowy efektmetforminy, szeroko stosowanego leku pierwszego rzutu w przypadku stanu przedcukrzycowego i curzycy typu 2.  Metformina zwiększa ilość bakterii A. muciniphila u myszy karmionych dietą bogatą w tłuszcz (HFD), podczas gdy doustna suplementacja A. muciniphilą myszy karmionych HFD bez metforminy również poprawiła tolerancję glukozy izmniejszyła stan zapalny w tkance tłuszczowej.

Badania pokazują, że ilość A. muciniphila u pacjentów z cukrzycą leczonych metforminą jest wyższa nawetw porównaniu do osób zdrowych. Wyniki sugerują, że podwyższony poziom A. muciniphili przyczynia się do antycukrzycowego działania metforminy.

Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8726741/

Przeczytaj więcej:

Przeczytaj także

1 Response

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *