Akkermansia muciniphila – skuteczny postbiotyk cz.2

O tym, że suplementacja bakterią Akkermansia muciniphila jest bardzo ciekawą propozycja dla osób z zaburzeniami metabolicznymi i nadmierną masą ciała, pisałam już wcześniej. Dzisiaj będziemy poruszać ważny aspekt suplementacji: Czy postbiotyk (nieaktywna forma bakterii) będzie tak samo skuteczny?

Akkermansia muciniphila – autoklawowanie i pasteryzacja

Badania przedkliniczne pokazały, że podawanie żywej A. muciniphila myszom częściowo chroniło je przed otyłością, cukrzycą i dysfunkcją bariery jelitowej wywołaną nieprawidłową dietą. Suplementacja żywej formy A. muciniphila była w stanie również przeciwdziałać przyrostowi masy ciała, masy tłuszczu i nietolerancji glukozy wywołanej dietą wysokotłuszczową.

Kluczowym odkryciem był fakt, że po procedurze autoklawowania (15 minut w 121°C), która ma na celu zniszczenie wszystkich bakterii, pozytywne skutki działania A. muciniphila zniknęły. Ponieważ A. muciniphila jest bakterią Gram-ujemną, a więc nie wytwarza sporów (przetrwalników), przeprowadzono badania mające na celu wyjaśnienie, czy brak pozytywnego działania będzie również widoczny po pasteryzacji (30 minut w 70°C), która jest łagodniejszą metodą inaktywacji termicznej w porównaniu z autoklawowaniem.

W badaniu na myszach oceniającym wpływ pasteryzowanej formy A. muciniphila na zaburzenia metaboliczne indukowane dietą, pasteryzacja nieoczekiwanie wzmocniła pozytywne efekty suplemnetacji A. muciniphila. Od tego odkrycia, korzystne działanie pasteryzowanego A. muciniphila w zapobieganiu zaburzeniom metabolicznym związanym z otyłością zostało potwierdzone u myszy oraz u ludzi. Podawanie pasteryzowanej A. muciniphila łagodzi otyłość u myszy wywołaną dietą.

Akkermansia muciniphila – wyniki po pasteryzacji

Ponadto mechanizm działania leżący u podstaw obserwowanych korzystnych efektów pasteryzowanej formy A. muciniphila jest prawdopodobnie związany z metabolizmem energetycznym całego organizmu, poprzez zwiększenie wydatku energetycznego. Randomizowane, podwójnie zaślepione, kontrolowane badanie kliniczne, typu „proof-of-concept” u ochotników z nadwagą i otyłością opornych na insulinę wykazało, że codzienna suplementacja pasteryzowaną formą  A. muciniphila w dawce 1×1010 CFU,  przez 12 tygodni poprawiła  parametry metaboliczne, takie jak:

  • wrażliwość na insulinę,
  • insulinemię,
  • cholesterol całkowity,
  • istotne markery dysfunkcji wątroby.

Co ważne pozytywne skutki suplementacji były niezależnie  od diety  i aktywności fizycznej. Ostatnio korzystne działanie pasteryzowanej  A. muciniphila wykazano również w kontekście zapalenia jelita grubego i raka jelita grubego związanego z zapaleniem.

Źródło: Druart C, Plovier H, Van Hul M, Brient A, Phipps KR, de Vos WM, Cani PD. Toxicological safety evaluation of pasteurized Akkermansia muciniphila. J Appl Toxicol. 2021 Feb;41(2):276-290. doi: 10.1002/jat.4044. Epub 2020 Jul 28. PMID: 32725676; PMCID: PMC7818173.

Przeczytaj więcej:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *