Kilka słów na temat inuliny
Oto kilka ciekawostek na temat inuliny:
Inulina to naturalny polisacharyd, należący do grupy fruktanów, a występujący w ponad 30 000 różnych roślin. Jej głównymi źródłami są jednak: cykoria, czosnek, cebula czy topinambur. Ze względu na rosnącą popularność inuliny i rosnącą świadomość na temat jej niskiej wartości kalorycznej i związanych z prebiotykami korzyści zdrowotnych, coraz częściej możemy spotkać ją zarówno w produktach spożywczych, jak i w suplementach diety.
- Jest związkiem wielkocząsteczkowym, składającym się z pojedynczych cząsteczek fruktozy.
- Bulwy topinamburu i korzenie cykorii są najczęściej wykorzystywane jako surowce do produkcji inuliny w przemyśle spożywczym.
- Jest stosowana jako prebiotyk – stanowi pożywkę dla wzrostu bakterii komensalnych, dlatego często możemy ją spotykać w synbiotykach.
- Inulina jest ok. 10 razy mniej słodka od cukru i ma niski indeks glikemiczny (zawiera od 6% do 10% cukrów).
- Znalazła zastosowanie w żywieniu osób z cukrzycą.
- Ma również wpływ na zwiększenie biodostępności niektórych minerałów, np. magnezu i wapnia.
- Jest obecnie dodawana również do produktów mięsnych, aby zwiększyć ich wartość odżywczą.
- Inulina może pomóc w wyrównaniu profilu lipidowego oraz pozytywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową.
- Inulina zwiększa pulę krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które odżywiają komórki jelit i regulują układ immunologiczny jelit, dlatego przypisuje się jej również właściwości immunomodulujące