Suplementacja żelazem a mikrobiom

Niedobór żelaza to powszechny problem dotykający ponad dwa miliardy osób na całym świecie, a grupą szczególnie narażoną są kobiety w okresie rozrodczym. Okazuje się, że suplementacja żelazem może nieść ze sobą poważne konsekwencje ze strony układu pokarmowego.

Niedobór żelaza – statystyka

Niedobór żelaza to powszechny problem dotykający ponad dwa miliardy osób na całym świecie. Głównymi przyczynami tego niedoboru są brak pokarmów bogatych w żelazo w diecie lub niezdolność organizmu do wchłaniania spożytego żelaza z powodu przyczyn nabytych lub genetycznych. Niedobór żelaza dotyka około 40% populacji krajów rozwijających się i około 10% mieszkańców krajów rozwiniętych. Z tego względu żelazo jest jednym z najczęściej suplementowanych minerałów, a na jego niedobór najczęściej narażone są kobiety w okresie rozrodczym.

Niedobór żelaza a mikrobiota jelit

Coraz więcej badań łączy biodostępność i wchłanianie żelaza z aktywnością mikroorganizmów w jelitach. Ponadto zjadliwość wielu patogenów jest związana z poziomem żelaza. Szacuje się, że tylko 10% żelaza zawartego w diecie jest wchłaniane przez organizm ludzki, a pozostałe 90% wydalane jest z kałem, wpływając w ten sposób na równowagę mikrobioty jelitowej. Podobnie mogą działać suplementy żelaza, szczególnie te o wysokiej zawartości pierwiastka, chociaż ich wchłanianie zachodzi w dużo większym stopniu niż wchłanianie z diety.

Niewielkie ilości żelaza pochodzącego z diety, które nie zostały wchłonięte, działają stymulująco na komensalną mikrobiotę jelitową, która częściowa wymaga obecności żelaza do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Duże ilości żelaza dostarczane w suplementach, które stosuje się przy anemii, powodują jednak skutek odwrotny, spada aktywność i liczebność komensalnych drobnoustrojów, co często wiąże się z rozrostem mikrobiomu patologicznego. Kolejnym etapem jest uszkodzenie bariery jelitowej i przerwanie ciągłości nabłonka jelit.

Suplementacja żelazem a dolegliwości

Pacjenci, którzy muszą suplementować duże dawki żelaza często skarżą się na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, do których mogą należeć:

  • nudności;
  • wymioty;
  • zaparcia;
  • biegunki;
  • ciemna barwa stolca;
  • uczucie przepełnienia żołądka;
  • ból żołądka.

Objawy te są m.in. następstwami negatywnego wpływu nadmiaru żelaza nie tylko na homeostazę komórkową przewodu pokarmowego, ale również na zmiany w mikrobiocie.

Źródło:

Rusu, Ioana Gabriela et al. “Iron Supplementation Influence on the Gut Microbiota and Probiotic Intake Effect in Iron Deficiency-A Literature-Based Review.” Nutrients vol. 12,7 1993. 4 Jul. 2020, doi:10.3390/nu12071993.

Yilmaz B, Li H. Gut Microbiota and Iron: The Crucial Actors in Health and Disease. Pharmaceuticals (Basel). 2018;11(4):98. Published 2018 Oct 5. doi:10.3390/ph11040098.

Przeczytaj więcej:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *