Bezpieczeństwo pasteryzowanej A.muciniphila – czy nowa żywność jest bezpieczna?

„Nowa żywność” to termin, który odnosi się do żywności niespożywanej dotąd w znaczącej skali na terenie Unii Europejskiej. 7 lipca 2021 roku Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authorization – EFSA) zakwalifikował pasteryzowaną bakterię A.muciniphila jako nową żywność, zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283. Czy nowa żywność jest bezpieczna?

Nowa żywność a Unia Europejska

Nowa żywność to termin, który odnosi się do żywności niespożywanej dotąd w znaczącej skali na terenie Unii Europejskiej. Nowa żywność musi zawierać element innowacyjności, może być wyprodukowana za pomocą nowoczesnych technologii, nowo opracowanej receptury, lub pochodzić spoza UE.

7 lipca 2021 roku Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authorization – EFSA) zakwalifikował pasteryzowaną bakterię A. muciniphila jako nową żywność, zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283. W wydanej decyzji, przygotowanej na podstawie szczegółowej dokumentacji opartej na badaniach za zwierzętach oraz badaniach klinicznych, stwierdzono, że pasteryzowana A. muciniphila jest bezpieczna w dawkach nieprzekraczających 3,4 × 1010 komórek/dzień.

Opinia ta dopuszcza do spożycia posteryzowaną bakterię A.muciniphila jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego dla osób dorosłych, z wyjątkiem kobiet w ciąży i karmiących. Już  8 lutego 2022 roku zostało opublikowane rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/168 zezwalające na wprowadzenie na rynek pasteryzowanej bakterii  A. muciniphila jako nowej żywności.

Dlaczego EFSA nie rekomenduje spożywania bakterii A. muciniphila kobietom w ciąży, karmiącym i dzieciom?

Brak rekomendacji nie wiąże się z brakiem bezpieczeństwa. Do tej pory nie było badań na tych szczególnych grupach, a jeśli nie ma badań, nie można wydać rekomendacji co do stosowania, ani tym bardziej opinii dotyczących bezpieczeństwa. Jeśli pojawi się wystarczająca ilość badań na zwierzętach oraz badań klinicznych, opinię dotyczące bezpieczeństwa można rozszerzyć.

Źródło: Marlicz W, Staniak N, Łoniewski I. Pasteryzowana Akkermansia muciniphila – nowy postbiotyk w walce z endotoksemią w zaburzeniach metabolicznych. Gastroenterologia 2023;4:43-54.

Przeczytaj więcej:

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *